Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ


Όταν απέναντί σου βρίσκεται ένα λιοντάρι με ανοιχτό το στόμα του και βρυχάται απειλητικά, τι φαντάζεσαι πως νιώθεις ? Προφανώς σου έχουν κοπεί τα γόνατα, η ανάσα, νοιώθεις ανήμπορος μπροστά στη δύναμή του και στέκεσαι παράλυτος περιμένοντας με ανείπωτο τρόπο, το βέβαιο τέλος σου μέσα στο στόμα του θηρίου.
Όταν ανοίγεις την τηλεόρασή σου, ορμούν κατά πάνω σου ορδές σαρκοφάγων θηρίων, που με τη μορφή ενημέρωσης, μέσα σε μισή ώρα έχεις πληροφορηθεί πως : τζιχαντιστές αποκεφάλισαν ακόμα έναν όμηρο, οι πολιτικοί της χώρας σου πήραν μια ακόμα απόφαση που σε οδηγεί σε εξόντωση, η γειτονική χώρα παραβίασε πάλι τα σύνορά σου και σε απειλεί με πόλεμο, σε αποστολή αυτοκτονίας πάλι σκοτώθηκαν μερικές εκατοντάδες, ο ιός (χ) που άρχισε να εξολοθρεύει τον (ψ) λαό έχει περάσει τα σύνορα κι όπου να’ ναι σε πλησιάζει, συμμορία ληστών χτύπησε στη γειτονιά σου, άλλοι τόσοι πέθαναν το τελευταίο διάστημα από καρκίνο, εγκεφαλικό ή έμφραγμα, τρελός δικτάτορας με πυρηνικά απειλεί με όλεθρο, το οικολογικό σύστημα καταρρέει και σε λίγα χρόνια ο πλανήτης δεν θα είναι βιώσιμος και ακόμα …………. !!!!
Κι αφού σου έχει ανεβάσει την αδρεναλίνη στα ύψη και κοιτάς να δεις από πού θα σου ‘ρθει, σε καθησυχάζει μέσα από ένα ιλιγγιώδες ντεκολτέ ή απ` το οφθαλμόλουτρο τορνευτών οπισθίων κάποιας καλλονής ή με ποδόσφαιρο ή σαρβάϊβορ ή με οτιδήποτε άλλο μπορεί να σε αποκοιμίσει.
Πώς νοιώθεις αλήθεια ? Εγώ που τα έγραψα, ανέβασα αυτομάτως πίεση !!! Εσύ ?
Που κάθε μέρα τους επιτρέπεις να σε βομβαρδίζουν κάνοντας ηλεκτροσόκ στο νευρικό σου σύστημα, γιατί τους το επιτρέπεις ? Στο όνομα της ενημέρωσης? Ποιας ενημέρωσης ? Αυτής που συσκοτίζει την πραγματικότητα ? Αυτή που σε θέλει να στέκεσαι έντρομος μπροστά στο ανοιγμένο ….. στόμα της τηλεόρασης που απειλεί να σε καταπιεί ? Αυτή που σε κάνει να νοιώθεις μικρός, ασήμαντος κι ανήμπορος μπροστά στην οθόνη, που εκτοξεύει απειλές αφανισμού σου, σχεδιασμένες από ασήμαντα ανθρωπάρια, που αν καταλάβαινες πόσο ασήμαντα είναι, θα μπορούσες και να σηκώσεις το ανάστημά σου ?
Γι` αυτό την έβαλε το σύστημα στο σπίτι σου. Για να σε κρατά παράλυτο από φόβο. Σε ξέρει καλά. Σου βγάζει τη γλώσσα κάθε μέρα γιατί βλέπει ότι «τσιμπάς» στο δόλωμα και ήσυχος και σίγουρος για τη νίκη του, σχεδιάζει μαζί με το δικό του και το δικό σου μέλλον. Χωρίς εσένα. Σ’ έχει αφοπλίσει χωρίς να σ’ αγγίξει. Είσαι προβλέψιμος. Και το μόνο που φοβάται, είναι αυτό που δεν έχει προβλέψει κι έναν πιθανό αιφνιδιασμό από σένα. Αν κλείσεις την τηλεόραση, το λιοντάρι θα «μικρύνει» μέσα σου και τότε θα το δεις στις πραγματικές του διαστάσεις. Κι όταν πάψεις να το φοβάσαι, τότε θα μπορείς και να το αντιμετωπίσεις.
Το «σύστημα» που σε απειλεί, αποτελείται κι αυτό από ανθρώπους. Ατελείς ανθρώπους. Γι` αυτό και τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. Κι αυτό το ξέρει και είναι το μόνο που φοβάται. Κάνε το φόβο του πραγματικότητα. Στο χέρι σου είναι.
Ελένη Σπανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου